Hari nie atuk nak berkongsi dengan korang cara-cara peram buah-buahan tempatan. Petua nie atuk blaja dari ayah atuk (kire moyang korang la eh?):-
1. Buah Nangka.
Bermula dari cara petik buah nangka di pokok, setiap buah nangka mesti ada helaian daun di atas buah tu. Kalo tgk daunnye dah layu maksudnye buah nangka tue dah bole dipetik. Kalo daunnye dah hilang, cuba torehkan sedikit sahaja pada buahnya, kalo getahnya cair meleleh maksudnya buah tue dah bole dipetik !
Cara peram buah nangka plak, rendamkan je nangka tue dalam air semalaman dan tgklah hasilnya esok.
2. Buah Pisang
Pisang memerlukan haba untuk masak. Orang dulu2 gunakan daun lalang untuk peram buah pisang dengan cara menyusun pisang di atas daun lalang dan kemudiannya ditutup dengan guni. Skang mungkin susah nak cari daun lalang, so cara skang gunakan paper lama bungkus pisang tersebut semalaman. Nak lebih bagus, jemur dulu paper tue sekejap dalam 2 3 jam untuk dapatkan haba kemudian baru bungkus pisangnye.
3. Ciku
Mudah je, simpan dalam beras dan tengoklah hasilnye esok ! Jangan letakkan ciku di atas lantai simen, nanti bahagian ciku tersebut keras berkematu.
4. Betik
Potong sedikit betik tersebut dekat bahagian tangkai dan tunggula esok yea :)
5. Cempedak
Cara peram buah cempedak hampir sama dengan buah pisang, tapi menggunakan daun tepus. Kalo xde daun tepus, balut ngan kain pon boleh. X kenal daun tepus cmne rupenye?? tgk gambar kt bawah nie :-
Daun Tepus
Sekian, terima kasih -V- jgn lupe klik iklan kt bawah nie ;-)
td baru terpikir nak makan cempedak =D
ReplyDeleteAtuk, cucu telah mendapat ilmu setelah membaca entry atuk ini. Info yang amat berguna. :)
ReplyDeletevavavava tips yang bagus....
ReplyDeletesuka buah ciku..mmg btl..bungkus dlm kertas,masukkan pula dlm plastik dan letak di dalam tong beras..2 hari lps tu..buka.hurmmm harum baunya!
ReplyDeletecedapnyee. nak sikitttttttttttt . :D
ReplyDeleteHebat lah atuk muda bergaya.
ReplyDeletei loikkke info nih.. terbaikk
ReplyDeleteInfo menarik! Nak try nangka lah!
ReplyDeleteTerbaru dari Logokoko:
[18SX] Telurnya mana?
[U] Pakcik kitar semula menunggang secara berbahaya demi sesuap nasi
[U] Video detik-detik keruntuhan Jambatan Tenggarong!
menarik la info atuk muda bergaya ni
ReplyDeletesedapnye cempedak dibuat goreng
ReplyDeleteAlamak.. kalau dah terbelah dua camano.. 3 hari tunggu x masak2
ReplyDeleteAlamak.. kalau dah terbelah dua camano.. 3 hari tunggu x masak2
ReplyDeleteBuah durian peram macam mne
ReplyDeleteTq info
ReplyDeleteBetul ke cempedak kalau di letak atas simen tak kan masak?
ReplyDelete