Tuesday, 29 November 2011

Cara Peram Buah-Buahan Tempatan

Hari nie atuk nak berkongsi dengan korang cara-cara peram buah-buahan tempatan. Petua nie atuk blaja dari ayah atuk (kire moyang korang la eh?):-

1. Buah Nangka.


Bermula dari cara petik buah nangka di pokok, setiap buah nangka mesti ada helaian daun di atas buah tu. Kalo tgk daunnye dah layu maksudnye buah nangka tue dah bole dipetik. Kalo daunnye dah hilang, cuba torehkan sedikit sahaja pada buahnya, kalo getahnya cair meleleh maksudnya buah tue dah bole dipetik !
Cara peram buah nangka plak, rendamkan je nangka tue dalam air semalaman dan tgklah hasilnya esok.

2. Buah Pisang


Pisang memerlukan haba untuk masak. Orang dulu2 gunakan daun lalang untuk peram buah pisang dengan cara menyusun pisang di atas daun lalang dan kemudiannya ditutup dengan guni. Skang mungkin susah nak cari daun lalang, so cara skang gunakan paper lama bungkus pisang tersebut semalaman. Nak lebih bagus, jemur dulu paper tue sekejap dalam 2 3 jam untuk dapatkan haba kemudian baru bungkus pisangnye.

3. Ciku


Mudah je, simpan dalam beras dan tengoklah hasilnye esok ! Jangan letakkan ciku di atas lantai simen, nanti bahagian ciku tersebut keras berkematu.

4. Betik


Potong sedikit betik tersebut dekat bahagian tangkai dan tunggula esok yea :)

5. Cempedak


Cara peram buah cempedak hampir sama dengan buah pisang, tapi menggunakan daun tepus. Kalo xde daun tepus, balut ngan kain pon boleh. X kenal daun tepus cmne rupenye?? tgk gambar kt bawah nie :-

Daun Tepus


Sekian, terima kasih -V- jgn lupe klik iklan kt bawah nie ;-)



12 comments:

  1. td baru terpikir nak makan cempedak =D

    ReplyDelete
  2. Atuk, cucu telah mendapat ilmu setelah membaca entry atuk ini. Info yang amat berguna. :)

    ReplyDelete
  3. vavavava tips yang bagus....

    ReplyDelete
  4. suka buah ciku..mmg btl..bungkus dlm kertas,masukkan pula dlm plastik dan letak di dalam tong beras..2 hari lps tu..buka.hurmmm harum baunya!

    ReplyDelete
  5. cedapnyee. nak sikitttttttttttt . :D

    ReplyDelete
  6. i loikkke info nih.. terbaikk

    ReplyDelete
  7. menarik la info atuk muda bergaya ni

    ReplyDelete
  8. sedapnye cempedak dibuat goreng

    ReplyDelete
  9. Alamak.. kalau dah terbelah dua camano.. 3 hari tunggu x masak2

    ReplyDelete
  10. Alamak.. kalau dah terbelah dua camano.. 3 hari tunggu x masak2

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...