Saturday, 31 December 2011

Picture of The Week #Survivor


Dekat celah-celah tayar excavator nie pon rumput nie masih mampu hidup, sedangkan excavator nie dalam operation ;)

Friday, 23 December 2011

Tazkirah Jumaat - 3 Kali Lebih Baik


    Diriwayatkan daripada Anas r.a katanya : ”Apabila Nabi SAW memberitahu sebuah pernyataan, baginda mengulanginya sampai tiga kali hingga orang ramai dapat memahami dan mengerti perkataannya dengan baik dan setiap kali nabi meminta izin untuk masuk (ke dalam rumah, ia mengetuk pintu) tiga kali dan mengucapkan salam”. (Al-Bukhari)


Huraian:

    Simbolik tiga kali dalam sesuatu perbuatan bergantung pada situasi dan tempat. Dalam melakukan sesuatu perkara ibadah seperti mengambil wudhu’, kita dikehendaki melakukan pada satu-satu rukun itu sebanyak tiga kali kerana ia adalah lebih baik bahkan termasuk dalam perkara sunat. Malah bagi kebanyakan perkara, perbuatan mengulang-ulang itu dianggap akan menyempurnakan kekurangan yang berlaku sebelumnya daripada langsung tidak melakukannya atau setidak-tidaknya menduakan malah lebih bagus menigakan dan seterusnya. Jika kurang dari tiga kali ditakuti menjadi kurang bermanfaat, khususnya dalam perbuatan mengingat atau menghafal ilmu yang menuntut kita mengulang-ulangnya beberapa kali sesuai dengan sifat manusia yang mudah lupa. Tetapi ada juga berlaku sekiranya sesuatu itu dilakukan lebih dari tiga kali akan mengundang mudarat dan keburukan atau jatuh pada peringkat batal contohnya jika bergerak dengan sengaja lebih dari tiga kali sewaktu dalam solat, solat dianggap batal. Sesungguhnya dalam hal ini Islam menekankan tentang kesederhanaan dan menegah perbuatan melampaui batas. Justeru bilangan 3 kali adalah jalan paling selamat!

Thursday, 22 December 2011

Entry Special #Contest Like di Facebook

"Assalamualaikum..hye readers, hye followers !"

PROMOSI PERFUME PERCUMA # 1 PEMENANG/MINGGU SELAMA 20 MINGGU BERTURUT-TURUT !!



Berita baik kepada anda !! AMKA Shop kini sedang mengadakan promosi pemberian perfume Smart Collection secara percuma. Sebagai menghargai jasa pelanggan-pelanggan yang telah menyokong AMKA Shop, bermula pada minggu hadapan AMKA Shop akan memilih seorang pemenang pada setiap minggu selama 20 minggu berturut-turut. Proses pemilihan pemenang dilakukan dengan cara cabutan undi mengikut susunan like setiap orang. 

Bagaimana cara untuk menyertainya?? Mudah saja !!

Anda hanya perlu LIKE page facebook AMKA Shop di [http://www.facebook.com/amkashop.malaysia] atau klik pada link AMKA Shop di sebelah kanan blog ini. 

Itu sahaja, mudah kan?! Jadi mengapa tunggu lagi, silalah like facebook AMKA Shop dan anda mungkin akan menjadi salah seorang daripada pemenang tersebut !!

Saturday, 17 December 2011

Picture of The Week #Barbie Doll

Okeyh stat hari nie, ari sabtu je xde nak ckp banyak..update entry picture je :)
 so, picture of this week adalah :-


Ape motif lori nie gantung barbie doll kt blakang lori die? 
Anyone knows??

Friday, 16 December 2011

Kelebihan Ayat Kursi




Mahfum ayat:
Allah, tidak ada yang benar disembah hanya Dia yang Hidup dan Maha Kaya, tidak pernah ditimpa mengantuk dan tidak pernah tidor, bagin Nya sesuatu yang ada di langit dan di bumi, tidak ada yag boleh membri syafaat kecuali denga izin Nya. Ia maha mengetahui segala apa yang terjadi di hadapan mereka dan dibelakang mereka. Tidaklah mereka meliputi ilmunya sedikit jua kecuali yang dikehendakki Nya. Lebih luas kerusinya darilangit dam bumi. Tidak susah bagi Nya memelihara keduanya. Ia maha Tinggi dan maha Besar.

[Allah! There is no god but He, the Living, the Self-subsisting, Eternal. No slumber can seize Him nor sleep. His are all things in the heavens and on earth. Who is there can intercede in His presence except as He permitteth? He knoweth what (appeareth to His creatures as) Before or After or Behind them. Nor shall they compass aught of His knowledge except as He willeth. His Throne doth extend over the heavens and the earth, and He feeleth no fatigue in guarding and preserving them for He is the Most High, the Supreme (in glory).]

Penjelasan:
Ayat Kursi diturunkan pada suatu malam selepas Hijrah. Menurut riwayat, ketika ayat kursi diturunkan disertai dengan beribu-ribu malaikat sebagai penghantarnya, kerana kebesaran dan kemuliaannya.
Syaitan dan Iblis menjadi gempar kerana adanya suatu alamat yang menjadi perintang dalam perjuangan nya.
Rasulallah s.a.w segera memerintah kepada penulis alQuran iaitu Zaid bin Thabit agar segera menulisnya dan menyebarkannya.
Ada terdapat sembilan puluh lima buah hadis yang menjelaskan fazilat ayat kursi. Sebabnya ayat ini disebut ayat KURSI kerana di dalam nya terdapat perkataan KURSI, ertinya tempat duduk yang megah lagi yang mempunyai martabat.
Perlu di ingat, bukan yang di maksudkan dengan KURSI ini tempat duduk tuhan, tetapi adalah KURSI itu syiar atas kebesaran Tuhan.
Khasiat Ayat Kursi:
  1. Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan istikamah setiap kali selesai sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali masuk kerumah atau kepasar, setiap kali masuk ke tempat tidur dan musafir, insyaallah akan diamankan dari godaan syaitan dan kejahatan raja-raja (pemerintah) yang kejam, diselamatkan dari kejahatan manusia dan kejahatan binatang yang memudharatkan. Terpelihara dirinya dann keluarganya, anak-anak nya, hartanya, rumahnya dari kecurian, kebakaran dan kekaraman.
  2. Terdapat keterangan dalam kitab Assarul Mufidah, barang siapa yang mengamalkan membaca ayat kursi, setiap kali membaca sebanyak 18 kali, inyaallah ia akan hidup berjiwa tauhid, dibukakan dada dengan berbagai hikmat, dimudahkan rezekinya, dinaikkan martabatnya, diberikan kepadanya pengaruh sehingga orang selalu segan kepadanya, diperlihara dari segala bencana dengan izin Allah s.w.t.
  3. Salah seorang ulama Hindi mendengar dari salah seorang guru besarnya dari Abi Lababah r.a, membaca ayat Kursi sebanyak anggota sujud (7 kali) setiap hari ada benteng pertahanan Rasulallah s.a.w.
  4. Syeikh Abul ‘Abas alBunni menerangkan: “Sesiapa membaca ayat Kursi sebanyak hitungan kata-katanya (50 kali), di tiupkan pada air hujan kemudian diminumnya, maka inysyaallah tuhan mencerdaskan akalnya dan memudahkan faham pada pelajaran yang dipelajari.
  5. Sesiapa yang membaca ayat Kursi selepas sembahyang fardhu, Tuhan akan mengampunkan dosanya. Sesiapa yang membacanya ketika hendak tidur, terpelihara dari gangguan syaitan, dan sesiapa yang membacanya ketika ia marah, maka akan hilang rasa marahnya.
  6. Syeikh alBuni menerangkan: Sesiapa yang membaca ayat Kursi sebanyak hitungan hurufnya (170 huruf), maka insyaallah, Tuhan akan memberi pertolongan dalam segala hal dan menunaikan segala hajatnya, dam melapangkan fikiranyan, diluluskan rezekinya, dihilangkan kedukaannya dan diberikan apa yang dituntutnya.
  7. Barang siapa membaca ayat Kursi ketika hendak tidur, maka Tuhan mewakilkan dua malaikat yang menjaga selama tidurnya sampai pagi.
  8. Abdurahman bin Auf menerangkan bahawa, ia apabila masuk kerumahnya dibaca ayat Kursi pada empat penjuru rumahnya dan mengharapkan dengan itu menjadi penjaga dan pelindung syaitan.
  9. Syeikh Buni menerangkan: sesiapa yang takut terhadap serangan musuh hendaklah ia membuat garis lingkaran denga nisyarat nafas sambil membaca ayat Kuris. Kemudian ia masuk bersama jamaahnya kedalam garis lingkaran tersebut menghadap kearah musuh, sambil membaca ayat Kursi sebayak 50 kali, atau sebanayk 170 kali, insyaallah musuh tidak akan melihatnya dan tidak akan memudharatkannya.
  10. Syeikul Kabir Muhyiddin Ibnul Arabi menerangkan bahawa; sesiapa yang membaca ayat Kursi sebayak 1000 kali dalam sehari semalam selama 40 hari, maka demi Allah, demi Rasul, demi alQuran yang mulia, Tuhan akan membukakan baginya pandangan rohani, dihasilkan yang dimaksud dan diberi pengaruh kepada manusia. (dari kitab Khawasul Qur’an)

Saturday, 10 December 2011

Fungsi Lampu di Atas Bumbung Teksi


Dulu-dulu time atuk masih tenager, atuk ingat lagi malam-malam nak keluar ngan member slalu tahan teksi tapi teksi tue x berhenti pon..member ckp:-

"Memang la die x benti, dalam die ade penumpang la"
"Eh mana ko tau, ko nampak ke dalam??"
Bongok, kan lampu kt atas bumbung die tu x nyala !!"


Ouh, lepas tu baru atuk tau haha..kalo lampu kt atas bumbung teksi tue menyala maksudnye teksi tue available, and kalo x nyala x available la (ade penumpang)..huhu !!

btw kalo sume teksi kt msia cmnie, best x??


Friday, 9 December 2011

I'm too Busy Today

Segmen Agama untuk hari nie x sempat nak post
I'm SO SORRY, I'm too busy today.
Nantilah yea, we postponed to next Friday.
Okeyh ini je sempat tulis

KBai ! peace-V-

Thursday, 8 December 2011

Carta 10 Kondo Paling Mahal di Kuala Lumpur

Sumber ini dipetik daripada (link), berikut 10 kondo paling mahal di Kuala Lumpur :-


1.  One KL, 2.  The Troika, 3.  K Residence, 
4.  The Meritz, 5.  Marc Residence, 6.  The Avare, 
7.  Park Seven, 8.  Pavilion Residence, 
9.  Idaman Residence, 10.  Ampersand @ Kia Peng


1.  One KL
Dengan konsep "94 apartment 95 kolam renang", ia adalah sebuah bangunan berbentuk segitiga dengan senibina arkitek yang ringkas dan moden. Terletak berhampiran KLCC, dekat-dekat area jalan P Ramlee.

Harga bermula dari : RM7.25 juta (update 2009)

2.  The Troika

Bangunan ini mempunyai 3 menara dan akan menjadi kediaman tertinggi di Malaysia dengan tingkat tertinggi adalah tingkat 55 di salah sebuah menara tersebut. Lokasinya menghadap ke arah KLCC Park, ia menjanjikan pemandangan yang amat cantik.

Harga bermula dari : RM3.68 juta (update 2009)

3. K Residence

Lokasinya bersebelahan KLCC, bangunan ini mempunyai 2 menara dengan ketinggian hampir sama dengan The Troika. Pengurusan bangunan ini amat menitik beratkan kemudahan uititi seperti tekanan air dan lain-lain. Di bahagian aras bawah terdapat kedai-kedai dan parking bawah tanah kepada pemilik rumah.

Harga bermula dari : RM2.32 juta (update 2009)

4. The Meritz

Seperti K Residence, bangunan ini juga terletak di Jalan Ampang berhampiran KLCC dan kemudahan pengangkutan transit aliran ringan. Pemandangannya agak terlindung dari KLCC oleh beberapa bangunan pejabat lain di sekitarnya dan dikatakan rupa pembinaannya tidak secantik pandangan yang digambarkan oleh artis.

Harga bermula dari : N/A

5. Marc Residence

Mempunyai dua menara yang boleh dihubungkan, binaan bangunan ini sangat elegan dan mempunyai taman berbumbung dan juga penanaman pokok di keseluruhan menara 1.

Harga bermula dari : RM720, 000 (update 2009)

6. The Avare

Direka oleh Arkitek David John Clarke, bangunan ini dengan rekabentuk yang sangat bergaya diinspirasikan daripada bentuk rama-rama. Dengan pemandangannya menghala ke arah KLCC Park dan Kelab Golf Diraja Selangor, kediaman ini merupakan kediaman yang amat sempurna untuk dimiliki.

Harga bermula dari : RM4.56 juta (update 2009)

7.  Park Seven

Park Seven dibina dengan ketinggian rendah dengan hanya 20 tingkat tetapi mempunyai 7 menara. Dengan keluasan tanah yang agak kecil, setiap menara disusun agak rapat. Hanya terdapat satu unit bagi setiap tingkat, ianya amat sesuai untuk golongan muda.

Harga bermula dari : RM2.5 juta (update 2009)

8. Pavilion Residence

Pavilion Residence adalah satu lagi pembinaan tinggi selepas Marc Residence dengan kemudahan kedai-kedai runcit di bahagian bawahnya dan pejabat-pejabat serta hotel disampingnya.

Harga bermula dari : RM1.24 juta (update 2009)

p/s : ini rumah Atuk ;)

9.  Idaman Residence

Idaman Residence berkonsep kediaman mesra alam dengan konsep pengudaraan semula jadi di kebanyakan sudut rumahnya (walau bagaimanapun masih terdapat pengudaraan penghawa dingin). Ia juga mengandungi 4 taman berbumbung di bahagian atas paras parking kereta.

Harga bermula dari : RM760, 000 (update 2009)

10.  Ampersand @ Kia Peng

Rekaan Ampersand @ Kia Peng tidak ke arah bangunan tinggi, hanya sekitar 7 - 12 tingkat dan setiap unit kediaaman berhampiran dengan jalanraya. Lokasi kediaman adalah di Jalan Kia Peng di antara KLCC Park dan Kelab Diraja Selangor, ia menjadi antara kediaman di dalam bandar yang sungguh moden.

Harga bermula dari : RM2.35 juta (update 2009)

Monday, 5 December 2011

Cara Bijak Membeli Roti #2

(Gambar Hiasan)

Kalo dulu atuk pernah post entry Cara Bijak Membeli Roti, entry ari nie adalah sambungan daripada entry tersebut. Pada sesiapa yang x baca entry no. 1 sebelum nie, sila klik cnie. Ari nie atuk nak tambah cket dari tips yang lepas, cara bijak nak dapatkan roti yang paling lama tempoh expired die :-

Elakkan membeli roti pada hari AHAD. Sebab?? hari Ahad lori kilang roti sume x jalan (cuti), so xde proses return pada hari tersebut. Roti baru akan dihantar pada hari Isnin or Selasa. Kalo last return pada hari Jumaat, maksudnye next return pada hari Isnin dan kalo last return pada hari Sabtu, next return pada hari Selasa. (Return biasanya setiap 2 hari).

Sekian, terima kasih. -V-

Friday, 2 December 2011

Suara Imam Muda Di Mekah Yang Sangat Merdu



Setiap kali dengar suara imam nie, terasa indahnya ISLAM :')

Wednesday, 30 November 2011

Cara Betul Menyelamatkan Mangsa Lemas

Biasa kita dengarkan di berita orang tolong mangsa lemas, kesudahanya die skali lemas jgk sedangkan die pandai berenang, tetapi kenapa die sendiri yang lemas??

Sebagai org yang ingin membantu mangsa lemas, kite perlulah tahu teknik berenang yang betul untuk menyelamatkan mangsa. Dalam keadaan lemas, situasinya sangat rumit dan kelam kabut. Mangsa lemas dalam keadaan terkapai-kapai akan menangkap apa sahaja yang ada berhampiran dengannya. So, atuk nak ajar cara yang betul menyelamatkan mangsa lemas :-

Jangan berenang terus ke arah mangsa. Apabila jarak anda hampir dengan mangsa, kehadiran anda tidak boleh diketahui mangsa dengan memastikan kedudukan anda berada di bahagian belakang. Kemudian, selam ke dalam air dan tangkap mangsa dari arah belakang di bahagian bawah lengan. Ini untuk mengelakkan mangsa berhenti terkapai-kapai, kalo x tue yang jadi kelam kabut sampai mangsa tarik2 penyelamat at the end skali penyelamat tue pon lemas.

Gambar contoh

Sekian, terima kasih -V-

Tuesday, 29 November 2011

Cara Peram Buah-Buahan Tempatan

Hari nie atuk nak berkongsi dengan korang cara-cara peram buah-buahan tempatan. Petua nie atuk blaja dari ayah atuk (kire moyang korang la eh?):-

1. Buah Nangka.


Bermula dari cara petik buah nangka di pokok, setiap buah nangka mesti ada helaian daun di atas buah tu. Kalo tgk daunnye dah layu maksudnye buah nangka tue dah bole dipetik. Kalo daunnye dah hilang, cuba torehkan sedikit sahaja pada buahnya, kalo getahnya cair meleleh maksudnya buah tue dah bole dipetik !
Cara peram buah nangka plak, rendamkan je nangka tue dalam air semalaman dan tgklah hasilnya esok.

2. Buah Pisang


Pisang memerlukan haba untuk masak. Orang dulu2 gunakan daun lalang untuk peram buah pisang dengan cara menyusun pisang di atas daun lalang dan kemudiannya ditutup dengan guni. Skang mungkin susah nak cari daun lalang, so cara skang gunakan paper lama bungkus pisang tersebut semalaman. Nak lebih bagus, jemur dulu paper tue sekejap dalam 2 3 jam untuk dapatkan haba kemudian baru bungkus pisangnye.

3. Ciku


Mudah je, simpan dalam beras dan tengoklah hasilnye esok ! Jangan letakkan ciku di atas lantai simen, nanti bahagian ciku tersebut keras berkematu.

4. Betik


Potong sedikit betik tersebut dekat bahagian tangkai dan tunggula esok yea :)

5. Cempedak


Cara peram buah cempedak hampir sama dengan buah pisang, tapi menggunakan daun tepus. Kalo xde daun tepus, balut ngan kain pon boleh. X kenal daun tepus cmne rupenye?? tgk gambar kt bawah nie :-

Daun Tepus


Sekian, terima kasih -V- jgn lupe klik iklan kt bawah nie ;-)



Friday, 18 November 2011

Tazkirah Jumaat - Hati; Raja Dalam Diri Manusia

"Salam followers.."

Berbicara tentang HATI, selalu kte dengar perkataan soal hati, sakit hati, jatuh hati, patah hati dll kan?? Kenapa semuanya tentang hati?? Kerana hati adalah raja dalam diri setiap manusia..

Hati mampu mengubah hidup seseorang dan penentu kepada perjalanan hidup seseorang.

Dan kerana itulah hati dikatakan raja dalam diri seseorang. Jika di dalam sesebuah negara, raja adalah ketua kepada rakyatnya. Jika rajanya memerintah negara dengan bijak dan saksama, maka amanlah kehidupan rakyatnya dan begitulah sebaliknya. Begitu juga hati, manusia boleh berubah dalam sekelip mata kerana perasaan dari hati mengawal seluruh pemikiran dan diri seseorang seperti putus cinta, hasad dengki dan macam-macam lagi sehingga ada yang sanggup ingin membunuh diri, memporak perandakan orang lain dll. Tiada gunanya mempunyai akal fikiran yang bijak, atau tubuh badan yang kuat, atau rupa yang menawan jika hatinya lemah. Oleh itu, jagalah hati sebaik mungkin supaya ia teguh, teguh dan terus teguh beriman kepada ALLAH.

** Setiap pagi apabila hendak keluar rumah ke tempat kerja/sekolah/ ke mana sahaja, letak tapak tangan anda di dada (pada bahagian hati) sambil baca Al-Fatihah dan berkatalah "Ya ALLAH, Aku bersyukur kerana aku masih beriman kepada-Mu dan teguhkanlah hatiku supaya aku terus beriman kepada-Mu.." 
# tak sampai 5 min kan kalo nak buat nie setiap pagi?? :)

Friday, 11 November 2011

Tazkirah Jumaat - Taubat Seorang Pembunuh

Dari Abu Said, Saad bin Malik bin Sinan al-Khudzri bahawa Rasulullah SAW bersabda; Hiduplah seorang lelaki di suatu masa sebelum kamu, dia telah membunuh 99 jiwa, lalu dia bertanya kepada orang yang paling alim dari penduduk suatu negeri  dan disarankan agar dia menanyakan tentang perkara tersebut pada seorang rahib. Dia pun mendatangi dan menanyakannya. Si Rahib menjawab bahawa taubatnya tidak dapat diterima. Dia pun marah dan dibunuhlah si Rahib itu, sehingga genaplah seratus orang yang telah di bunuh.

Namun niatnya bertaubat tetap teguh. Maka kembalilah dia kepada orang yang paling alim untuk meminta petunjuk kepada siapakah dia harus menanyakan masalah taubatnya. Lalu ditunjukkan kepada seorang lelaki pintar, dia pun datang kepadanya dan menceritakan segala perbuatannya, yakni membunuh nyawa seratus orang, tetapi ia ingin bertaubat, mungkinkah taubatnya diterima oleh Allah.

Orang itu menjawab; ”Ya diterima. Siapakah yang menghalangi taubat seorang hamba? Sekarang saya anjurkan agar engkau menyingkir dari negerimu yang buruk itu dan berhijrah ke sebuah negeri yang berpenduduk orang-orang soleh dan ahli ibadat kepada Allah SWT, agar engkau dapat beribadat bersama mereka.” Dia pun segera meninggalkan negerinya. Dalam separuh perjalanan menuju negeri itu, datang ajal menjemputnya. Maka bersilang pendapatlah dua malaikat, malaikat Rahmat dan Malaikat Azab. Malaikat Rahmat berkata : “Dia datang dengan niat bertaubat sepenuh hatinya”. 

Malaikat Azab pun membantah: ”Tetapi dia belum melakukan kebajikan sama sekali”. Maka datanglah malaikat dalam bentuk manusia yang bertindak sebagai hakim dalam memutuskan perkara kedua-dua malaikat tersebut. Si hakim menganjurkan agar setiap malaikat mengukur, dengan bumi (tempat) manakah mayat tersebut lebih dekat, maka bumi (tempat) yang lebih dekat dengannya adalah miliknya. Setelah di ukur, ternyata simayat lebih dekat dengan tempat tujuannya, iaitu yang dihuni oleh orang-orang soleh, bererti dia termasuk dalam golongan mereka. Maka Malaikat rahmatlah yang berhak membawanya. (Hadis Riwayat Muttafaq Alaih).


Dalam riwayat lain diterangkan, selisih jarak antara kedua negeri itu hanya satu jengkal, sungguhpun demikian ia masuk bumi (tempat) yang baik, kerana ia lebih dekat dengannya.
Sebuah riwayat dalam kitab sahih juga menyebutkan;

"Maka Allah SWT mewahyukan kepada bumi yang buruk agar menjauh dan pada bumi yang baik agar mendekat. Lalu diperintahkan agar mengukur jaraknya, sehingga didapati dia lebih dekat pada bumi yang baik selisih satu jengkal dan ampunilah dia".

Tidak diragukan lagi bahawa pintu taubat sentiasa terbuka kepada sesiapa saja yang ingin bertaubat.
----------------------------------------------------------------------------------------
Rumusan daripada cerita di atas, pemuda tersebut masih belum sempat bertaubat tetapi telah meninggal dunia dalam separuh perjalanannya untuk bertaubat. Walau bagaimanapun, Allah tetap memberi keampunan kepadanya kerana dia sempat berniat sebelum ajal menjemputnya. Lihat, betapa kasihnya Allah kepada umat-umat-Nya..Renungkanlah
-Atukmudabergaya-
----------------------------------------------------------------------------------------
"Tuhanku, sesungguhnya aku tidak layak untuk syurga-Mu, namun aku juga tidak berdaya menanggung azab neraka-Mu. Oleh itu, kurniakanlah taubat dan ampunkanlah dosaku sesungguhnya Engkau Maha Pengampun dosa-dosa besar.."

Thursday, 10 November 2011

Nuffnang Ordinary

Salam bloggers,

Atuk ade masalah tentang nuffnang dan Atuk perlukan bantuan anda. Please, I really need help !!



Sebelum nie Atuk ade letak add dari company lain n nuffnang dah detect. Therefore, status Atuk dah ditukar daripada "Glitterati" kepada "Ordinary". Akibatnye, income nuffnang Atuk x bergerak sampai ke sudah. Atuk dah keluarkan sume add dr company lain, tp status Atuk masih "Ordinary".

So, cmne nak jadi "Glitterati" balik, anyone knows ??

**Kepada sesiapa yg tau n sudi membantu, tolongla komen kt entry nie yeah. TQ

Friday, 4 November 2011

Tazkirah Jumaat - Bersabarlah Dalam Berdoa

Dari Abu Hurairah r.a bahawa nabi SAW telah bersabda:”Allah sentiasa memperkenankan doa seorang hamba selama doa itu tidak mengandungi (perkara) dosa, (perkara yang) memutuskan silaturrahim dan selama tidak meminta supaya cepat-cepat diperkenankan.” Lalu baginda ditanya oleh seseorang:”Apa maksudnya meminta dicepatkan?”Jawab baginda:”Umpamanya seseorang itu berkata dalam doanya:”Aku telah berdoa, aku telah berdoa tetapi aku belum melihat doaku diperkenankan. Lalu aku putus asa dan berhenti berdoa.”

Huraian :-

Betulkah setiap doa akan dikabulkan oleh Allah ? Mungkin ada antara kita yang telah berdoa sesuatu namun tidak merasakan keberhasilannya. Selaku hamba, kita harus menyedari bahawa kita tidak berhak memaksa Allah kerana kitalah yang berhajatkan sesuatu bukan sebaliknya. Sesungguhnya Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita atau mungkin Allah mempunyai ketentuan lain yang tidak kita ketahui. Mungkin juga doa kita bukan tidak dikabulkan tetapi ditunda waktunya atau diganti dengan yang lebih baik. Nabi Zakaria a.s adalah contoh manusia yang sangat kuat nilai kesabarannya. Baginda telah puluhan tahun berdoa agar dikurniakan zuriat namun belum dikabulkan Allah. Antara isi doa baginda ialah: “Ya Tuhanku, sesungguhnya tulangku telah lemah dan kepalaku telah ditumbuhi uban, dan aku belum pernah kecewa dalam berdoa kepada Engkau, ya Tuhanku. (Maryam:4) sehingga pada akhirnya Allah SWT memakbulkan permintaan baginda dengan mengurniakan seorang anak lelaki bernama Yahya. Begitulah sikap yang seharusnya kita contohi iaitu jangan sekali-kali kecewa dalam berdoa. 

Thursday, 3 November 2011

Atuk kene hashtag # Grrrr

Okeyh tibe-tibe Atuk bukak blog and tgk shoutmix, Atuk terbaca nie :-


Haaa?? Kene TAG? ape tuhh?? Ouh, selepas disiasat dan diselidik, segmen tag nie adalah segmen di mana blogger tag blogger-blogger yang lain di dalam blog diorang dan setiap blogger yang di-tag perlu mengikut peraturan yang dah disediakan dan menjawab soalan-soalan yang ditanya..adehh, macam-macam !! Dan kali nie, ATUKMUDABERGAYA DAH KENE TAG OLEH THE MIMOS !!

Nah, inilah peraturan-peraturan dia :-

  • X boleh tag semula orang yang sama.
  • Copy and paste semua peraturan ini.
  • Pilih 11 orang untuk di-tag dan letakkan link diorang dalam entry ini.
  • Pergi pada blog/page mereka dan bgtau yang mereka dah di-tag.
  • Ceritakan 11 perkara tentang diri anda sendiri (apa sahaja) dalam entry ini.
  • Jawap 11 soalan yang diajukan oleh tagger, kemudian buat 11 soalan juga untuk diajukan kepada blogger yang akan di-tag selepasnya.


Clear?? !! "Yerp, I'm clear.."

So.....nah, 11 perkara tentang diri Atukmudabergaya :-
  1. Masih muda actually, nama atukmudabergaya datang dari nickname ID chatting atuk kt dalam room ym (dulu slalu ade kt KL5, skang da kurengg).
  2. X suke rumah bersepah, dan agak cerewet tentang kebersihan.
  3. Agak cerewet tentang makan (jujur okeyh !!).
  4. Kerjaya - #Skang keje ngan Engineer Consultant Company, #other time wat free lance consultant (give consultation pada client sbg cth; owner nak wat rumah banglo tp xtau psl construction so atuk akan bg advice to owner tentang proper construction method and tolong tgkkan keje kontraktor takut menipu), #Public Mutual Agent, #jual perfume Smart Collection (Klik link ini AMKA Shop) dan terbaru #tengah blaja-blaja jadi Agent tanah (Tgk mana-mana tanah nak jual and dapatkan buyer).
  5. Jarang melepak ngan kawan reramai kt kedai makan, lebih suka restoran yang privacy & sunyi..kalo melepak pon ngan kawan sorang dua je.
  6. Kebanyakan masa selain daripada time keje atuk abeskan dgn aktiviti sendiri - memasak, baca magazine, swimming, jogging, klua g shopping mall beli barang or jumpe client.
  7. X suke merayap dekat Shopping mall tanpa tujuan, x bape suke pergi event2 yang ramai orang mcm jum heboh (cuma sesekali pergi jgkla bergantung kepada ngan sape atuk pergi).
  8. Basically, atuk sukekan ketenangan.
  9. Agak sombong pada orang-orang yang atuk x kenal, tp very friendly bile dah kenal.
  10. Sukekan kehidupan maskulin, kemas dan teratur.
  11. Currently hidup atuk x bape happy sepenuhnya (# cannot explain more, refer la entry lepas-lepas) :"(
-Atukmudabergaya-


Okeyh, dah cukup 11 kan?? Dan sekarang, Atuk akan jawap 11 soalan daripada THE MIMOS :-

1.  Beza blog Atuk dengan blog orang lain?
     - Atuk try buat blog yang paling simple dari segi template 
       sampailah ke entry.

2.  Perkataan yang paling Atuk suka tulis dalam blog?
     - Perkataan "okeyh" kot.

3.  Punca atuk jadi blogger?
     - Mengikut kemajuan teknologi.

4.  Pakaian yang paling Atuk suka pakai?
     - Simple dan kemas.

5.  Lelaki/Perempuan yang suka Atuk tgk?
     - Someone yang Atuk sayang lah.

6.  Ciri-ciri istimewa yang ada pada Atuk?
     - Penyanyang & romantik (orang ckp lah haha).

7.  10 orang kawan yang paling best?
     - Errr..banyaknye, kalo bgtau pon bukannye korang kenal.

8.  Dimana Atuk jumpa si dia?
     - Tanye balik, jumpe siapa??

9.  Lagu yang ada kena mengena antara Atuk dengan si dia?
     - Again, siapa???

10. Si dia comel?
     - Siapa si dia tu masalahnye??

11. Perasaan Atuk bile kene tag?
     - Slightly surprise sbb x pernah tau pasal tag-mengetag nie 
       tp it's good skang dah tau.


Siap sudah menjawap 11 soalan daripada THE MIMOS, dan sekarang masa untuk TAG 11 BLOGS LAIN PLAK !!


Dan soalan untuk anda :-
  1. Tentang blog anda?
  2. Bagaimana anda menulis tentang entry? (reka-reka, suka-suka, dapatkan fakta tepat dari buku etc)
  3. Jenis blog yang disukai dan tidak disukai?
  4. Cara anda mendapatkan followers yang ramai?
  5. Pendapat anda tentang remaja zaman sekarang?
  6. Jenis lelaki/perempuan idaman zaman sekarang?
  7. Cara anda mengorat seseorang?
  8. Putus cinta, bagaimana anda mengatasinya??
  9. Perbezaan cinta orang muda (remaja) dan orang tua (dewasa)?
  10. Komen anda tentang Atukmudabergaya??
  11. Komen anda tentang Blog Atukmudabergaya?? hehe..

Okeyh, SELAMAT MENJAWAP !! :d

Friday, 28 October 2011

Tazkirah Jumaat - Berbakti Kepada Ibubapa

Sekali lagi tiba hari Jumaat, marilah kita sama-sama muhasabah diri dan kali ini, atuk ingin mengajak korang semua merenung kembali pengorbanan kedua ibubapa kita..

Kalo difikirkan semula zaman kecik-kecik dulu, ayah dan ibu x pernah jijik membasuh najis kita, sabar melayan kerenah kita yang lasak dan nakal. Diorang busy mencari nafkah untuk keluarga, namun diorang x pernah cuai memberikan masa diorang pada anak-anak. Buktinya, hari ni kita semua dah besar dan berjaya. Kita membesar kerana diorang menjaga makan dan minum kepada kita dengan izin ALLAH.



Cuba lihat anggaran kiraan di atas, banyakkan yang ibu dan ayah kita dah belanja pada kita? tapi bile dah besar nie, masing-masing susah nak bagi duet kt ibubapa masing-masing..Dekat bawah nie sebagai rujukan perkara yang sepatutnya dibuat kepada ibubapa kita..SELAMAT BERAMAL !!


Daripada Abu Hurairah, seorang lelaki bertanya: "Ya Rasulullah, siapakah yang paling berhak di atas kebaikan daripadaku?" Baginda menjawab: "Ibumu". "Siapakah selepas itu?" Jawap baginda: "Ibumu". "Selepas itu?" "Ibumu". "Selepas itu?" "Ayahmu". (Riwayat al-Bukhari)




Tuesday, 25 October 2011

Bagaimana kalo lalu tol, nilai dalam Touch n Go kurang??

Pernah dulu atuk memandu dari utara nak balik ke KL, berenti dekat R&R Ulu Bernam nak reload Touch n Go tp abes..berenti plak dekat R&R Sungai Buloh pon abes jgk.."alamak, lepas nie xde tempat nak reload dah, cmne nie?? nilai x ckp nie ayakkk..."


Tibe-tibe.."Senang je encik, nanti masuk lorong satu ckp Touch n Go x ckp nilai..lorong satu maksudnye lorong paling kiri..." akak kaunter reload Touch n Go tue ajar atuk ;)

p/s: act ari tue atuk x masuk pon lorong satu, atuk tawakkal kpd ALLAH and selambe je lalu smart tag n alhamdulillah nilainye ngam2 dalam kad tue..huhu selamat ! So sesape yg pernah berlaku kes cmnie, bole bg komen x??


Saturday, 22 October 2011

Emergency light time hujan ??

Biase tengok bile time hujan lebat, ade pemandu yang pasang emergency light especially kt highway..Atuk teringin nak tnye pemandu2 nie, dari mana korang blaja bile time hujan lebat kene pasang emergency light???



X pernah ade dalam silibus kelas memandu kt Malaysia nie yang menyatakan; bile memandu dalam keadaan hujan lebat, lampu kecemasan perlu dinyalakan !! Sape bole cari dalam buku latihan memandu, kalo jumpe bak cnie tunjuk kt atuk !!

Emergency light adalah untuk petanda berhenti kt tepi jalan, bukannye untuk memandu dalam hujan der ! Atuk tgh cari video rancangan TV3 Ronda-ronda bersama Proton cerita pasal hal nie, kalo dapat nanti atuk masukkan.

So kepada pemandu2 yang selama nie pasang emergency light time hujan, atuk tolong jawapkan untuk korang k.."ktrg blaja daripada orang ramai, sbb tgk org lain pasang so ikut la"...aah ye, pandai !! Orang langgar tiang,  ha pegi ikut ! Sebagai panduan, korang bole baca nie: TIPS MEMANDU KETIKA HUJAN

Additional : pernah jumpe kete polis, jpj ke ape pasang emergency light time ujan??

Friday, 21 October 2011

Tazkirah Jumaat - Bersedekahlah !

Pernah satu hari, atuk jumpe kawan lama time study dl..agak lama jgk x jumpe die, ktrg lepak minum dekat Downtown Cafe n borak2..dalam beberapa bulan selepas tu, atuk chatting ngan die dkt fb die dah pergi korea keje kt sana..dapat gaji besar, berjaya dah die..

Aku: Cmne ko bole dapat keje kt sana?
Kawan: Aku apply, and alhamdulillah aku dapat
Aku: Oh, tahniah..masyuk la ko
Kawan: Alhamdulillah tuhan bg aku rezeki, ini la berkat bersedekah :)
Aku: Ape maksud ko?
Kawan: Yela, mgkin nie berkat aku slalu bg duet kt org buta yg dtg kt table makan 2..
Aku: Erk, ermmm okay..aku bukan ape, bukannye xnak bg tp aku x suke sbb ade pengiring tu, drg nie sume sindiket je..
Kawan: Elle sudeyh le..ko nak makan tmpat mahal2 je, pastu ko tinggalkan duet tip kt pelayan tu sometime beringgit2..itu cmne plak?
Aku: Errr....(malu)
Kawan: Yang penting ko ikhlas sebenarnye, x kesahla die sindiket ke ape..aku bile org2 buta tu dtg, aku mesti bg duet kt drg x kire sometime cuma 20sen je aku bg tp tetap aku sedekah..dan aku akan ckp kt org buta tu doakan aku semoga berjaya dan skang, aku rasa ini la hasilnye :)

Hmmmm..hari nie atuk sedar, ape yg member atuk ckp tu betol. Ape la salahnye atuk bg duet kt org buta tu kan, mana la tau die akan doakan kesejahteraan atuk..atuk mengaku atuk slalu tinggalkan duet tip kt pelayan restoran bile atuk makan, tah sape2 yg amek duet atuk tu myanmar ke bangla ke hape..

Dan jgk, bile pergi masjid especially solat jumaat, ape la salahnya derma kt dalam tabung masjid tu atleast seringgit. Biase kte pergi shopping mall even x wat pe2 pon tp masih kene bayar parking, ini kan kte pergi masjid guna tandas, pakai air amek wudhuk, duk dalam masjid tu pakai kipas sume free je?? Seringgit je pon, x luak org kata..tp bile nak bg kt masjid, punye la susah kan?

Renung-renungkan..

Tenggelam timbul, tenggelam & timbul semula :)

Salam followers..

Again, aku mintak maaf sebab lama dah x update blog nie..sebelum nie aku jatuh tersungkur, aku nyaris2 ilang segala2nya dalam idop aku..rupe2nye ade org cuba menjatuhkan aku secara senyap2, walaupun aku sendiri susah nak percaya tp tu la yg didakwa oleh org2 yg mengubat aku. Fine, lupekan pasal tu n skang aku dah kembali..

Sebelum nie jgk aku cbuk nak wat blog yg canggeh2 pakai html bagai, at d end ape pon tarak sbb x pandai ahah..lebey baik simple je supaya senang org nak bukak kan? Aku nak stat menulis balik dlm blog nie, dan aku dah pkkan segmen2 yang akan aku tulis, dan untuk itu.......

Aku akan tambah segmen baru iaitu tazkirah jumaat !! Setiap jumaat aku akan post entry baru berkaitan agama..dan beberapa segmen baru akan datang..

-Atukmudabergaya-

Monday, 18 July 2011

I'm Back !!

Assalamualaikum bloggers..


Setelah sekian lama blog nie sepi, aku kembali untuk menghidupkannya semula. hampir 4 bulan aku x update blog nie, aku dihimpit dengan berbagai-bagai masalah terutamanya masalah peribadi. Aku bagaikan tercari-cari identiti diriku sendiri dan hari nie, aku telah kembali berpijak di atas kekuatan kakiku sendiri..

(Sukar untuk diceritakan apatah lagi memahaminya, tp aku sentiasa berpegang pada ayat "thing happened for a reason")


Videoclip nie pernah aku upload dulu dlm blog nie, tp atas sebab2 tertentu aku keluarkan semula. Hari nie, selepas keadaan aku pulih, aku upload sekali lagi ;)


"Jangan gelak k denga suara atukmudabergaya, aku mengaku memang x sedap..video nie dihasilkan untuk record sendiri je.."
-Atukmudabergaya-

Sunday, 17 July 2011

Cara Betul Memakai Perfume

Baru-baru nie Atuk terbaca magazine Women's Health edisi Jun 2011 tentang cara-cara yang betul memakai perfume..jum kte kongsi:-

  1. Antara tempat2 popular yang kte slalu sembur perfume adalah kt ketiak, leher, pergelangan tangan, belakang telinga dan dada kan? Tapi ramai yang x tau, untuk golongan lelaki tempat yang paling sesuai dan tahan lama adalah di dada dan belakang dada. Untuk perempuan, yes dekat area2 nadi tu..
  2. Pastikan sebelum sembur perfume kulit anda betul2 kering.
  3. Sesetengah orang suka sembur pada sebelah pergelangan tangan dan kemudiannya menggosokkannya pada sebelah tangan lagi satu pastu sapu kt leher. Cara nie salah ! Untuk memastikan bau perfume tahan lama, tempat2 yang disembur x bole disentuh atau digosok, kene tunggu sampai perfume tue kering sendiri baru la die akan meresap dalam kulit. Bila anda gosok, 'top note' dan middle note' akan hilang, so yang tinggal kt kulit anda cuma lah 'base note'.

Top note, middle note dan base note ???

3 lapisan di dalam campuran perfume:-

  1. Top note: juga disebut sebagai head note. Campuran chemical yg paling ringan dan paling cepat hilang dalam atmosfera lebih kurang 10 minit. Lapisan nie berguna untuk bisnes kedai2 perfume. Bila kte pergi kedai perfume dan cuba bau sampel, lapisan nie la sebenarnye yg kte bau. Bau top note sangat tajam dan segar.
  2. Middle note: Juga disebut sebagai heart note. Lapisan kedua selepas head note dan lebih berat. Lapisan nie la yg mahal, dan ia bertindak selepas top note hilang lebih kurang setengah jam dan lapisan nie akan meresap dalam kulit menyebabkan bau perfume tue jadi tahan lama.
  3. Base note: Lapisan paling bawah dan paling berat. Lapisan nie bertindak selepas heart note dalam masa 1 jam. Gabungan base note nie ngan middle note lah yang menyebabkan campuran bau perfume tu terhasil. Kalo 2 lapisan nie terpisah, bau perfume xkan jadi seperti asal. Inilah sebabnya kalo gosok, bau jadi x tahan lama.

Perfume terbaru Atuk, VERSACE ;)


Info tambahan:-
  1. Untuk jenis perfume sembur, terdapat 3 jenis perfume iaitu EDT (Eau de Toilette), EDP (Eau de Parfume), dan EDC (Eau de Cologne)
  2. EDP baunya lebih kuat dan kebiasaannya untuk bau perempuan. Kalo selisih ngan awek yang bau semerbak gle tu sah la die pakai EDP. Tapi EDP nie ada kelemahannya jugak, sbb chemical die agak kuat mungkin boleh merosakkan baju. So sesetengah awek yang pakai baju mahal2, diorang x pakai EDP.
  3. EDT plak dihasilkan untuk kedua-dua laki dan perempuan.
  4. EDC yang paling lemah baunya. Chemical dalam EDC agak sedikit sebab tu EDC lebih basah berbanding 2 yang atas.
  5. Perfume jgk sebenarnye ada tempoh expired, lebih kurang biasanya dalam tempoh 3 tahun..sbb tu kadang2 ade org jual perfume original tp harga murah, mungkin le kot die dapat yg dah expired..(yang nie wallahualam, Atuk x bape pasti).

So lepas nie try ikut tips di atas, n tgk ape perbezaannya peace -V-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...